Beeldhouwwerk gildebord scheepsbouwers, St Jacobskerk Vlissingen
Dit is een paragraaf. Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen.
Vlissingen is vanouds een stad van scheepsbouw geweest, en dat is het gebleven tot op de huidige dag. Toch zijn een aantal beeldbepalende elementen uit het stadsbeeld verdwenen , namelijk de grote kranen van de Schelde, de scheepswerf waar na de tweede wereldoorlog duizenden Vlissingers werkten.
ontwerp voor het middenstuk, geïnspireerd op de geschiedenins van de Vlissingse scheepsbouw
De Vlissinges gildepenning
links: In het middenstuk van het Scheepsbouwersbord is afgebeeld: een Oostindievaarder in aanbouw, (dit is ontleend aan de Vlissingse gildepenning) de kappen van de vroegere marinewerf, de honderdvijftig tons kraan van de Schelde welke vroeger op de Dokkade stond en op de achtergrond de nog steeds bestaande Machinefabriek
overdekte kappen van de marinewerf. ca. 1880
de 150 tons kraan op het Scheldeterrein.
(Fotocollectie Vlissingen in beeld)
middenstuk in wording
middenstuk in wording
eindresultaat middenstuk
Onder: Links en rechts zijn scheepslampen ( bakboord en stuurboord) en seinvlaggen afgebeeld. Het idee van de scheepslamp kwam omdat mijn Opa (Janus Rijken ) een aantal van die geelkoperen lampen heeft gemaakt. Mijn vader heeft ze vervolgens enkele malen geschilderd, en nu zijn ze ook als sculptuur te zien.
v.l.n.r
koperen lamp door mijn opa gemaakt en drie maal door mijn vader geschilderd.
alle schilderijen zijn van voor 1960
door mij gemaakt en geschilderd: bakboord en stuurboord
Onderin het bord is scheepsbouwersgereedschap afgebeeld en een hennepstreng, met daarop het jaar van schenking en de naam van de schenker.
Bovenaan is de Ark van Noach te zien op het moment dat hij gestrand is op de berg Ararat. Dit beeld is ontleend aan een bekend Vlissings beeld van een schip (van de voorkant gezien) als het te water werd gelaten. In vroeger dagen altijd een feestelijk moment. Bij de Ark van Noach juist een droevig moment, daarom is de Ark weergegeven op het moment dat hij is gestrand, en Noach de Duif en Raaf loslaat: een nieuw begin.
De gestrande Ark van Noach in wording
De Ark van Noach op de rotsen
Deze foto stond als voorbeeld: de te waterlating van de Mecklenburg in 1922 (Collectie Vlissingen in Beeld)
Hennepstreng, breeuwhamer, breeuwbeitel en smidstang, als symbool van de Vlissingse scheepsbouwers, met de naam van de schenker en jaartal
Ontwerp en uitvoering : Riaan Rijken, 2008-2010
Opdrachtgever : Stichting Moerman Promotie Vlissingen
ontwerp voor het middenstuk, geïnspireerd op de geschiedenins van de Vlissingse scheepsbouw