Beeldhouwwerk gildebord kooplieden, St Jacobskerk Vlissingen
St Jacobskerk, Vlissingen
De drie gildeborden op de werkplaats te Koudekerke.
Meest links het Koopliedenbord.
In het middenstuk: Een Oost-Indiëvaarder en een containerschip. Op de voorgrond de belangrijkste instrumenten waardoor het varen op de wereldzeeën mogelijk werd: Een kompas, een scheepskijker en een Jacobsstaf.
Links en rechts : Een globe met West- en Oost- Indie, daarachter de Vlissingse vlag en de Nederlandse vlag in oude uitvoering. Op de vaatjes de emblemen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en de West-Indische Compagnie. De vergulde Mercuriusstaf als handelssymbool.
Verder de koloniale planten Nootmuskaat (bovenaan) Katoen ( gele bloem ) Kruidnagel (rode bloem onderaan) Tabak (vaatje links) en Kaneel (vaatje rechts)
de zijstukken beschilderd
Onder : De gelijkenis van de parel van grote waarde( Mattheus 13:45-46)
De Parel weegt zwaarder dan het bezit van de koopman, hier weergegeven door het Lampsinshuis en een parel op een weegschaal
Ontwerp en uitvoering : Riaan Rijken, 2008-2010
Opdrachtgever : Stichting Moerman Promotie Vlissingen
Onder links : Het embleem van Cornelis Lampsins, de man die aan de wieg stond van Vlissingen als handelsstad. Dit embleem is een zinspeling op het Lam Gods, symbool van Christus. Het is ook afgebeeld op het rouwbord van Cornelis Lampsins in de Jacobskerk. Het door ons gemaakte lam is niet wit maar parelmoerkleurig geschilderd, in dezelfde kleur als de parel bovenaan het koopliedenbord.
Onder rechts het Lampsinshuis (nog steeds bestaand aan de Nieuwendijk) in miniatuur.